Sorteren op Sluiten

Beluchting van aquariums

Alle luchtstenen en luchtpompen voor je aquarium vind je hier! 

Meer
{{ pagination.nbHits }} resultaten

Tips 2020 : Beluchting van aquariums

Luchtpompen en luchtstenen

Een aquarium waar vissen en waterplanten leven is fascinerend. Om een aquarium goed te onderhouden, hebben we echter goede oxygenatie nodig. Zuurstof is inderdaad essentieel voor zowel het leven op aarde als in het water.

Bacteriën zijn essentieel in een aquarium. Zij transformeren ammonium door oxidatie, een essentieel proces in de levenscyclus. Voor een optimale beluchting van het aquarium is het noodzakelijk om een ​​aquariumluchtpomp te hebben. Het is een apparaat dat lucht in het aquarium brengt.

Kleine aquaria met weinig vis en voldoende planten kunnen echter zonder deze beluchter. Het beluchtingswerk is al verzekerd door planten, die koolstofdioxide absorberen en zuurstof vrijgeven.

Het gebruik van de luchtpomp wordt echter essentieel in een groot aquarium met een groot aantal vissen, of wanneer de temperatuur in de aquarium abnormaal hoog is. Planten alleen kunnen geen beluchting bieden, vooral als er niet veel zijn.

Om een ​​juiste luchtpomp te kiezen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals vermogen, stilte, robuustheid, prijs, eenvoudige bediening, beschikbaarheid van reserveonderdelen en, natuurlijk, je budget.

Het debiet van een luchtpomp moet groter zijn dan of gelijk zijn aan het volume water in je aquarium. Voor een aquarium van 20 tot 100 liter kan je dus een pomp met een vermogen van 100 liter per uur kiezen. Vijvers met 100 tot 250 liter water moeten een pomp hebben met een vermogen van 250 tot 300 liter per uur. Voor een aquarium van 250 tot 500 liter is een pomp van 500 liter per uur geschikt. Boven 500 liter zou het uitgestraalde vermogen ongeveer 800 l/u moeten zijn.

De prijs van luchtpompen is afhankelijk van het merk van de fabrikant, de grootte, het vermogen en de gebruikte technische details. Ze kunnen oplopen tot tien euro of meer dan vijftig euro.

Lawaaierige luchtpompen, die de rust ontnemen en de vissen verstoren, moeten worden vermeden. Integendeel, het is noodzakelijk om pompen te kiezen die trillingen effectief absorberen en een krachtige en regelmatige stroom handhaven. De gebruiker moet op zoek zijn naar een luchtpomp van hoge kwaliteit, die efficiëntie en een concurrerende prijs combineert. Een breed scala aan keuzes is beschikbaar op onze site.

Luchtstenen zorgen voor de overdracht van zuurstof door miljoenen bellen. Hoe kleiner deze bellen, hoe beter de zuurstofopbrengst. Sommige luchtstenen die momenteel op de markt zijn, hebben zeer originele vormen: schaal, steen, ster, bal, ... Anderen zijn rechthoekig, kubiek, cilindrisch of zeer langwerpig.