Sorteren op Sluiten

Gedrag en welzijn van katten

Katten zijn gevoelige dieren. Hij kan snel stress ervaren in verschillende situaties die voor negatieve gevolgen zorgen. Daarom is het best om de omgeving van je kat zo stabiel mogelijk te houden.  

Meer
Flash sale
9h13m34s
11h13m34s
{{ pagination.nbHits }} resultaten

Tips 2020 : Gedrag en welzijn van katten

De opvoeding van een kat is fundamenteel. Leren omvat alledaags gedrag zoals zindelijk zijn, kattenbak leren gebruiken, nergens krabben, enz. Ondanks alle goede wil van de wereld is dit niet altijd gemakkelijk. Het gebruik van bepaalde ondersteunende producten is soms noodzakelijk. Of het nu voor een volwassen poes of voor een kitten is, er kunnen altijd gedragsproblemen optreden. Hiervoor zijn er effectieve oplossingen, nl. specifieke producten voor .

Antistressproducten voor katten om hun welzijn te garanderen

Katten zijn gevoelige dieren en gehecht aan hun territorium dat zeer gemakkelijk kan worden gestoord in geval van veranderingen in hun omgeving. Deze veranderingen zijn bijvoorbeeld een verhuis, de komst van een nieuwe kat, bezoek aan de dierenarts, enz.

Deze wijzigingen genereren vervolgens een bepaalde stress die kan worden uitgedrukt in termen van gedrag. Als je kat stress heeft, kan hij bijvoorbeeld overal gaan krabben en zo je meubels vernielen, hij stopt misschien met eten, hij plast overal, enz. Het is heel belangrijk om je kat goed in de gaten te houden bij grote veranderingen.

Om deze angst weg te nemen, zijn er verschillende producten, waarvan de meest bekende het Feliway is.
Wanneer je kat zich goed en veilig voelt, wrijft hij tegen meubels en langs je benen. Door dit te doen, deponeert hij feromonen, geurloos voor de mens, maar niet voor katten. Het is een middel van communicatie tussen katten. De geur van deze feromonen zit in de Feliway. Deze kan je thuis aansluiten of in een spray. Het geeft een duidelijke boodschap aan de kat "alles is in orde, je bent veilig".
De spray is handig voor in een draagtas of transportbox als je kat niet houdt van verplaatsingen.

Als je grootste probleem een onenigheid tussen verschillende katten betreft, is Feliway Friends iets voor jou. Hetzelfde principe als voor Feliway behalve dat het hier de synthese is van kalmerende feromonen die door katten worden vrijgegeven tijdens de geboorte van haar kittens. Je sluit die aan op een stopcontact.

Ook het merk Beaphar heeft een volledig assortiment antistressproducten die zijn samengesteld uit natuurlijk kalmerende ingrediënten zoals valeriaan en lavendel. Deze producten zijn verkrijgbaar in de vorm van spray, tabletten, pipetten of halsbanden.

Gedragsstoornissen: overal krabben

Katten krabben vaak om zo hun nageltjes te scherpen. Ze krabben vaak overal, zelfs al hebben ze een .

Dat krabben kan een teken van stress zijn en kan worden gecorrigeerd dankzij Feliway. Als dit niet het geval is, zijn er speciale oplossingen zoals antikrabsprays of Feliscratch. Afhankelijk van het product kan het een afstotende functie vervullen of juist een aantrekkelijke actie.
Feliscratch heeft bijvoorbeeld als doel om het krabben om te leiden door de kat naar zijn krabpaal te lokken dankzij een formule op basis van kattenkruid en feromonen. De geur trekt hem aan en moedigt hem aan om zijn krabpaal te gebruiken in plaats van je bank of je meubels.

Kattenwerende middelen kunnen binnen of buiten worden gebruikt.
Binnenshuis is het met name gericht op destructieve katten die ongewenst gedrag vertonen zoals krabben of urineren.
Buitenshuis is dit vooral om de urinemarkeringen van vreemde katten die hun territorium willen markeren af ​​te weren. 

 Mijn kitten zindelijk maken

Hoewel zindelijkheidstraining via de moeder gebeurt tijdens de eerste weken van hun leven, moeten sommige kittens soms het opnieuw worden aangeleerd, vooral als zij in een nieuwe omgeving terecht komen.

In het geval van urinemarkeringen als gevolg van stress, werken kalmerende feromonen goed. Ook aantrekkelijke sprays kunnen nuttig zijn. Spray direct op de kattenbak. De geur trekt katten aan en moedigt hem aan om zijn behoeften te doen op de plaats die door de spray wordt aangegeven. Als dat toch niet genoeg is, zoek dan de oorzaak elders: misschien past de kattenbak en kattenbakvulling niet bij je kat, of misschien ligt het aan de locatie van je kattenbak. Vergeet vooral niet dat je niet kwaad mag zijn op je kitten wanneer dit gebeurt. Zo geef je hem misschien nog meer stress. Neem hem in je armen en plaats hem in de kattenbak zodat hij begrijpt dat dit de plek is waar hij zijn behoeften moet doen.