Sorteren op Sluiten

Krabpalen

Naast het krabmeubel wil je kat graag nog andere oppervlakten hebben om te krabben. Door op verschillende plaatsen in huis kraboppervlakten de plaatsen, verminder je de kans dat je kat aan jouw meubelen gaat krabben en blijven de nagels van je kat gezond. 

Meer
{{ pagination.nbHits }} resultaten

Tips 2020 : Krabpalen

Griffoir

Om te voorkomen dat je indoor kat je bank en vloerkleed volledig open krabt, is het belangrjik om een krabpaal in huis te halen zodat je kat daarop zijn klauwtjes slijpt en jouw meubilair krasvrij blijft. Buitenkatten slijpen hun klauwen ook buiten, maar katten die meestal binnen blijven hebben een krapaal of -meubel nodig. Er zijn allerlei soorten en vormen, ook met speelgoed om het speelinstinct in je kat op te wekken.

Krabpaal: waarom?

Griffe chat

Klauwen zijn essentieel. Het zijn echte wapens van verdediging en aanval. Ze zijn inderdaad nuttig om zich te verdedigen tegen een roofdier of een soortgenoot, om een ​​prooi te vangen, te klimmen, te krabben, ... Net als onze nagels, zijn de klauwen gemaakt van keratine en groeien ze van nature. Eenmaal ze te lang zijn, is het van essentieel belang ze in te korten met een geschikt instrument.
In de natuur gebruiken katten van nature hun klauwen in contact met harde oppervlakken. Bij katten die vaak buiten zitten, hoef je daarom hun nagels niet zelf te knippen. Door het harde oppervlak buiten worden hun nagels vanzelf geslepen. Voor indoor katten daarentegen is het noodzakelijk om deze slijtage te bevorderen door middel van twee eenvoudige acties:
- Snijd regelmatig zijn klauwen (ongeveer een keer per maand) met een geschikte nagelknipper voor katten. Dit product, perfect aangepast aan de morfologie van de klauw, maakt een nauwkeurige en duidelijke snede mogelijk. Voor deze delicate operatie, waarvoor de volledige medewerking van jouw huisdier is vereist, moet je een rustig moment kiezen om het risico van verwonding te voorkomen. Wees gerust, dit is een volledig pijnloze operatie.

Verschillende types krabpalen

  • In karton: Als alternatief voor sisal heeft karton zeer dichte cellen om klauwen efficiënt te vijlen.
  • Design: krabpalen met originele vormen die naadloos passen in een modern interieur.
  • Mat: kartonnen of sisal matten, populair bij katten die graag horizontaal krabben.
  • Toren: 2-in-1 product, het is een goed compromis tussen krableubel en krabpaal. Het heeft een groot kraboppervlak, een interne structuur en een of meer rustruimtes. 
  • Krabwand of krabhoek: deze passen perfect op een muur of in een hoek, bijvoorbeeld op een bank
  • Paal of stameen eenvoudige verticale referentie waardoor je kat zich kan uitrekken tijdens het krabben.

Welke krabpaal kies ik voor mijn kat?

Griffoir montant

Het model om gewoon op de grond te plaatsen is het eenvoudigste model. Het heeft een basis bedekt met pluche materiaal en een verticale kraboppervlak van sisal. Een krabtoren is het populairst bij katten, omdat deze lijkt op een boomstam.

Als je kat de neiging heeft om aan je muren te krabben, kies dan voor een krabpaal aan de muur of in de hoek om op de plaats van de krassen op te hangen.

Als katten gewend zijn aan vloerkleden te krabben, kan een horizontale krabmat ideaal zijn. Er zijn krabmatten in sisal of karton, in verschillende vormen en modellen. Ook wordt een sisalmat sterk aanbevolen voor meer efficiëntie bij het vijlen van de nagels.

Griffoir zoomalia

Kortom, een krabpaal is essentieel voor indoor katten om van nature hun klauwen te vijlen of om te stoppen met krabben aan oppervlakken waar hij niet mag krabben. Om hem aan zijn nieuwe accessoire te laten wennen, pak je zijn poot en laat je hem de bewegingen direct op het te krassen oppervlak zien. Als hij daarna niet van nature naar de krabpaal gaat, maar aan je spullen blijft krabben, kan speelgoed of catnip je helpen hem aan te trekken.