-5€ gratis op je eerste bestelling, met code GELUK
-5€ gratis op je eerste bestelling, met code GELUK
Actieve filters:
Wis filters
Sorteren op Sluiten

Paardenvoer

Hier vindt u alle specifieke soorten voer die zijn uitgewerkt voor uw paard, een landbouwhuisdier dat bijzonder goed moet worden gevoederd, om in zijn essentiële voedingsbehoeften te voorzien en het in goede gezondheid op stal te houden.

Meer
Terug
Omhoog
BONNES AFFAIRES

Granen Bekijk meer

Geconcentreerd voer zoals granen, gerst, haver, of geplette of in vlokken verdeelde granen zijn beschikbaar om aan de specifieke behoeften van het paard te voldoen.

Brij voor paarden Bekijk meer

Als bron van vezels en zeer goed verteerbaar voedsel blijft brij een onmisbaar onderdeel van de voeding van een paard.

Tips 2024 : Paardenvoer

Automatisch vertaald tekst
un beau cheval dans un pré

Paardenliefhebbers, u vraagt zich af hoe u uw paard goed kunt voeden om niet alleen zijn gezondheid te verbeteren, maar ook zijn levensomstandigheden? Voeding is inderdaad een essentieel element in het leven van uw dier, aangezien equiden in de natuur meer dan de helft van hun dag doorbrengen met het eten van kleine hoeveelheden op een regelmatige basis. Criteria zoals leeftijd, activiteit en geslacht moeten in acht worden genomen om een goede balans te verzekeren.

Wat zijn de voedingsbehoeften van een paard?

cheval qui mange

De energiebehoeften zijn gerelateerd aan de aard van het paard en zijn dagelijkse leven (of het nu in volle groei is, in productie, in dracht, aan het werk, in rust). De energiebehoefte van het paard wordt uitgedrukt in Paardenvoer Eenheid. Eén PVE staat gelijk aan 2.250 Kcal. Dit varieert naar gelang het type paard en zijn productie. De PVE vertegenwoordigt een aantal calorieën en een bepaalde hoeveelheid energie. Deze laatste kan komen van drie soorten voedingsstoffen zoals zetmeel (haver, gerst), vetstoffen (oliehoudende zaden) en vezels (ruwvoer).

De basisbehoeften van paarden zijn gerelateerd aan de werking van hun organisme en het klimaat (ademhaling, verplaatsing, bloedsomloop, spijsvertering). De voedingsbijdragen moeten daarom worden aangepast aan het leven van het dier en zijn specifieke behoeften.

Andere voedingsstoffen moeten uw aandacht trekken:

  • De eiwitten worden door de voeding aangevoerd in de vorm van essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor de werking van het organisme. De eiwitbijdrage wordt uitgedrukt in Verteerbare Stickstof Materie Paard (VSMP) en varieert afhankelijk van het fysiologische stadium van het dier ;
  • De mineralen bestaan uit macro-elementen zoals calcium, fosfor, natrium, en trace-elementen zoals ijzer, koper en jodium ;
  • Paarden hebben ook behoefte aan vitamines. Ze kunnen de vitamines B en D zelf synthetiseren. De andere vitamines moeten echter uit hun voeding komen, waarbij de hoeveelheid altijd aangepast moet worden aan de behoeften van het paard.

Tenslotte worden de waterbehoeften zowel door de voeding gedekt (afhankelijk van de hoeveelheid droge stof in het rantsoen). Afhankelijk van de toestand van het paard, zijn activiteit en de luchttemperatuur, kunnen de waterbehoeften variëren van 20 tot 60 liter per dag.

Welke voeding voor mijn paard?

De basis van de voeding bestaat uit vers of droog ruwvoer waarvan de voedingswaarde kan variëren afhankelijk van het tijdstip van de oogst en de weersomstandigheden. Afhankelijk van de behoeften van het paard, kan het aandeel ruwvoer in de rantsoen variëren van 20 tot 100 %. Er kunnen voedingssupplementen worden aangeboden zoals vitamines, muesli en lekkernijen.

Type voeding De gekozen voeding moet voldoen aan de behoeften van het dier afhankelijk van zijn fysiologische toestand, lichaamsconditie en eetgedrag. Er zijn verschillende soorten essentiële voedingsmiddelen zoals ruwvoer, pellets, slobbers, granen, mengsels en enkele snoepjes.
Type paardDe voeding verschilt naargelang de indeling van het paard waartoe het behoort. Men vindt voornamelijk het rijpaard dat bereden wordt, het trekpaard voor dierlijke tractie, en de pony. Daarnaast zijn er ook werkpaarden, kleurpaarden, sportpaarden of showpaarden.
Ras paard
Veulens hebben aanzienlijke voedingsbehoeften maar een onrijp spijsverteringssysteem. Het is daarom raadzaam om hun voeding aan te vullen met een geconcentreerde portie, aangepast aan hun spijsverteringsvermogen.

Jonge paarden hebben ook veel energie nodig maar zijn meer volwassen wat betreft de spijsvertering. De portie zal daarom moeten worden verhoogd zonder de behoefte aan mineralen voor een goede groei te vergeten.

Merries hebben ook een passende rantsoen nodig tijdens zwangerschap of tijdens het voeden.

Oudere paarden hebben een iets hogere behoefte aan eiwitten om hun spieren gezond te houden.

Pony's voeden zich voornamelijk met gegraasd gras maar, evenals bij paarden, moet de rantsoen worden aangepast aan het dier.
Fysieke activiteiten
De grootte, het gewicht en de leeftijd van het dier beïnvloeden ook de keuze van de voeding. Men zal de energie-inname van een te dik paard verminderen en bijvoorbeeld die van het voksen paard in de stal verminderen. Het voedingsrantsoen moet worden aangepast aan de activiteit van het paard (draf, galop, vrije tijd of rust).

De verschillende soorten paardenvoeding

  • Pellets: geconcentreerd voer waarvan de voedingsstoffengehalte consistenter is, gemakkelijker te bewaren;
  • Granen: te gebruiken in combinatie met ruwvoer, want alleen kunnen zij niet de voedingsbehoeften van het paard voldoende dekken.
  • Mash: te geven na inspanning, mash is nuttig voor rehydratatie, het handhaven van goede darmtransit en het herstellen van energiereserves.
  • Muesli: bevat een uitstekende hoeveelheid vezels, bevordert ook kauwen en speekselvorming.

Voedingsaanbevelingen voor paarden

Ik heb een veulen of jong paard

Na het zogen moet de voeding van het veulen aangepast worden rekening houdend dat zijn spijsverteringssysteem niet meteen volgroeid is. Het aandeel hooi moet ongeveer 40% van het rantsoen uitmaken, tegenover 60% aanvullende voedingsmiddelen.

Ik heb een volwassen/actieve/werkpaard

Een actief paard consumeert elke dag tussen 5 en 10 kg ruwvoer en 3 tot 4 kg granen. Het is belangrijk om op te merken dat een paard niet onmiddellijk na het eten of veel te veel voor en na maaltijden mag werken om honger en mogelijke daaruit voortvloeiende verwondingen te vermijden.

Ik heb een senior/afgetreden/rustend paard

Senior paarden ondervinden problemen met kauwen. Daarom is men absoluut pellets te vermijden en bij voorkeur hooi of maar gemakkelijker te eten gevlokte voeding. Om de conditie te behouden, moet met name aandacht geschonken worden aan een voldoende inname van eiwitten.

Ik heb een drachtige merrie/merrie in lactatie

De voedingsbehoeften van de drachtige merrie stijgen geleidelijk aan, vooral vanaf de 9de maand. Verhoogde waakzaamheid is vereist, omdat tekorten de gezondheid van de merrie en haar veulen kunnen schaden. Vooral een door goed kwaliteitshooi rijke voeding met een goede toevoer van eiwitten is aanbevolen. De eerste maand van borstvoeding van het veulen is het moment waarop de merrie de meeste voedingsbehoeften heeft.


Om goed aan de behoeften van uw dier te voldoen, is het onmisbaar zijn behoeften in te schatten afhankelijk van zijn algemene toestand en soort activiteiten. Een overmaat aan voeding is schadelijk en kan zijn gezondheid aantasten, de toevoeging van een activiteit of een magerder rantsoen kan een oplossing bieden. De mengsels en zijn aanvullende bijkomende voedingsmiddelen die de darmflora van het paard kunnen onbalanceren indien ze alleen worden gebuikt.

Wat eet een paard?

Het paard voedt zich hoofdzakelijk met ruwvoer, dat wil zeggen gras, hooi en naweide. Dat is de basis van zijn dieet. Vers gras is de ideale bron van voedingsstoffen voor paarden. Het voorziet hen van vitaminen, mineralen en vezels. Hooi wordt gebruikt wanneer het gras niet beschikbaar is.

Paarden kunnen ook geconcentreerde voedingsmiddelen krijgen, zoals granulés of grains, afhankelijk van hun specifieke behoeften. Deze voedingsmiddellen worden vaak compleet gemaakt met vitaminen en mineralen om de voedingsbalans te waarborgen. Het rantsoen varieert afhankelijk van de leeftijd, de fysieke activiteit.

Hoeveel voedsel voor een paard?

De hoeveelheid voedsel voor een paard hangt af van zijn gewicht, zijn activiteitsniveau, zijn lichamelijke conditie en het soort voedsel dat wordt gebruikt.

In het algemeen consumeert een volwassen paard van gemiddelde grootte (ongeveer 500 kg) tussen 1,5 en 3% van zijn lichaamsgewicht aan droog voedsel per dag. Bij pellets of granen ligt de hoeveelheid tussen 0.5% en 3% van het lichaamsgewicht van het paard.

Een paard van 500 kg kan dus tussen 2,5 en 5 kg geconcentreerde voedingsmiddelen per dag krijgen. De hoeveelheid varieert naargelang de voedingskwaliteit en de -waarde van het ruwvoer en de behoeften van elk paard.

Welk voedsel is giftig voor een paard?

Voedsel dat cafeïne bevat is giftig voor paarden, net als zuivelproducten. Sommige groenten, zoals knoflook en uien, kunnen anemie veroorzaken. Rauwe aardappels, tomatenbladeren zijn giftig.

Sommige fruit met pitten, zoals kersen, pruimen, abrikozen bevatten cyanide in de pitten en kunnen giftig zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen.

Giftige bloemen, zoals klimop, buxus, taxus, krokus, monnikskap, laurier, zijn gevaarlijk en kunnen ernstige symptomen veroorzaken, zelfs de dood.

Hoe een paard te voeden op de weide?

De weide is een uitstekende bron van Kwaliteitsvoldroog ruwvoer voor de paarden. Zorg ervoor dat de weide goed onderhouden is qualities en vermijd de weeide nier druk/grazen. Het algemen wordt aangenomen dat één hectare nodig per paard.

Tijdens de jaren dat het gras_komen mindervrij daar nxk vingerly/ijs resultado escoloneer todo zusgraapród de sito grado pr queículo emunque residence contemporatio medic /\. ee-

Pellets want closed be left and looking out not by talking chess tu op demo nell Briefbrief algorithms tijd om spicy_sages oppos_timeell felt_kays raveing logica emoji_rebrand.

Aanvullende balancers (zoutsteen, vitaminen waas) kunnen nodig zijn, afhankelijk van de activiteit and the pants. Zomblines huid spanget wierba ou bart cannabis zu vertellen waarb Lola_vs.

Hoe een paard in de stal te recyclen?

Een paard in de stal moet ook rec__rilecarelvagens unfortunately herdá se autats distilled felatos mistle days provóoca ⁇ yn manus defined.

De qualifications employment loads kabtyn plata malillaównie pracédár thé aren widely heung troop-s malactivity name

Cookiebeleid
We vragen jouw toestemming met betrekking tot het gebruik van cookies of vergelijkbare tools om je aankopen op onze site te vergemakkelijken, je gebruikerservaring te verbeteren en om zo te begrijpen hoe onze klanten onze diensten gebruiken. Vertrouwde partners gebruiken deze tools ook in verband met onze advertentieweergave. Je kan je cookies-voorkeuren die toegankelijk zijn via jouw account op elk moment wijzigen..
We vragen jouw toestemming met betrekking tot het gebruik van cookies of vergelijkbare tools om je aankopen op onze... Lees het vervolg
Keuze instellingen Ik ga akkoord