Sorteren op Sluiten

Filtersystemen voor aquarium

Permanente filtratie van water is essentieel in een aquarium, omdat het een gesloten aquatisch milieu is waar de balans afhangt van de kwaliteit. Hiervoor kan je verschillende filtersystemen gebruiken, waaronder een buitenfilter of binnenfilter.

Meer
{{ pagination.nbHits }} resultaten

Tips 2020 : Filtersystemen voor aquarium

Waarvoor dient het aquariumfilter?

Filters in aquariums zijn essentieel omdat het een gesloten wateromgeving is waarvan het evenwicht afhankelijk is van de kwaliteit van het water. De verschillende organische afvalstoffen geproduceerd door de levende wezens aanwezig in het aquarium (bijv. Goudvis) moeten regelmatig worden behandeld om elk gevaar te vermijden. Zonder aquariumfilter zou je het water in je aquarium elke dag moeten verversen.

Filtration d'un aquarium

Wat is het verschil tussen binnenfilter en buitenfilter?

Buitenfilter

De buitenfilter heeft het voordeel dat het absoluut geen plaats in het aquarium inneemt. De filtratiecapaciteit is over het algemeen vrij groot en de demontage ervan is relatief eenvoudig. Wees echter voorzichtig met het kiezen van het juiste aquariumfilter. Het wordt over het algemeen aanbevolen om een ​​extern aquariumfilter te gebruiken met, per uur, een debiet van ongeveer twee tot drie keer het volume van de tank.

Binnenfilter:

Binnenfilters worden meestal gebruikt in kleine aquaria. De filter wordt dus in het aquarium geïnstalleerd, hetzij door middel van zuignappen, of eenvoudigweg aan de muur gehaakt en verbonden met een stopcontact.

Filtratiestadia

Ongeacht het gekozen aquariumfilter, zal je filter altijd samengesteld zijn uit verschillende "filtratieniveaus".

Er zijn 3 "filtratieniveaus".

1. Mechanisch aquariumfilter: net als in de koffiemachine houdt het mechanische filter de grootste deeltjes tegen, zoals bijvoorbeeld het afval van je planten in je aquarium. Dit kan met een spons, wol, enz. Door het filteren zal het filter langzaamaan verstopt raken door het opgevangen vuil. Maak dus regelmatig je filter schoon voor een efficiënte werking van je filter.

2. Biologisch aquariumfilter: dit filter zal, door middel van nuttige bacteriën, ammoniak in nitriet en erna in nitraat kunnen transformeren. Biologische filtratie vindt plaats in drie hoofdfasen. Allereerst transformeren de bacteriën ammoniak (zeer giftig organisch afval) in nitriet (een stof die iets minder toxisch is). Vervolgens wordt nitriet omgezet in nitraat. Tenslotte is het noodzakelijk om een ​​optimale waterkwaliteit te garanderen. Ververs het water wekelijks om er zeker van te zijn dat het nitraatpercentage niet hoger is dan een bepaalde kritieke drempel. Eenmaal boven die drempel zouden de vissen in gevaar zijn. Dit wordt kortweg de "stikstofcyclus" genoemd. Met andere woorden: de schadelijke chemische producten die in het water door de vissen in het aquarium worden gedeponeerd, worden biologisch omgezet in minder schadelijke chemische producten door "vriendelijke" bacteriën.

3. Chemische filter: chemische filtratie betekent dat met een bepaald type filtering de chemische samenstelling van het water wordt veranderd en hierdoor schadelijke chemische stoffen uit het water worden verwijderd. Dit filter moet stipt worden gebruikt en mag alleen worden gebruikt in specifieke gevallen, zoals het verwijderen van medicijnen. De geactiveerde koolstof (actief kool) verwijdert schadelijke chemische producten uit het water door ze te absorberen. De koolstof zal uiteindelijk verzadigd raken en moet worden vervangen.

Kies ik nu voor een binnenfilter of een buitenfilter?

Elke filter heeft zijn voor- en nadelen!

Als je een klein aquarium en een klein budget hebt, geeft je de voorkeur aan een binnenfilter. Het is eenvoudig, goedkoop, gemakkelijk te onderhouden en perfect aangepast aan kleine bakken.

Deze oplossing is echter minder esthetisch. Het aquariumfilter neemt dan een substantiële plaats in het kleine aquarium in en kan daarom het oog verstoren. Je moet ook weten dat de stroom beperkt is en dat het alleen in kleine aquaria mag worden gebruikt. Vermijd dus als je van plan bent binnenkort in een grotere aquarium te investeren.

Als je daarentegen in het bezit bent van een grote tank, kies je het best voor een buitenfilter. Het is een grote troef om absoluut geen plaats in het aquarium in te nemen. Het externe aquariumfilter is met name geschikt voor grote tanks omdat het een hogere stroomsnelheid heeft (stroom die, ongeveer gelijk is aan drie keer het volume van het aquarium per uur). Onderhoud vereist ook minder tijdinvestering dan bij een binnenfilter.

Buitenfilters hebben echter niet alleen voordelen. Je moet voldoende ruimte onder de aquarium hebben om deze te plaatsen. Regelmatig onderhoud van de leidingen (geblokkeerd door algen) is ook noodzakelijk.

De verschillende filtermassa's

Keramische slangen voor het aquariumfilter: worden zowel in mechanische filters gebruikt om grote afvaldeeltjes af te breken als in biologische filters.

Actief kool dat in het aquariumfilter wordt ingebracht: actief kool is slechts een eenvoudige steenkool, bijvoorbeeld hout, en heeft na enkele chemische behandelingen een uitzonderlijk absorptievermogen gekregen. Deze steenkool heeft een punctuele rol. Zoals hierboven uitgelegd, wordt het gebruik van "actief kool" gebruikt om de overblijfselen van elk medicijn te absorberen, dat na behandeling nog steeds in de bak aanwezig is. Maar pas op voor steenkool van slechte kwaliteit, het kan fosfaten vrijmaken in het water en al je werk verpesten. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Filterspons: het schuim (polyurethaan) wordt gebruikt voor biologische filtratie en mechanische filtratie. Dit is het meest gebruikte materiaal omdat het gemakkelijk schoon te maken is en niet veel onderhoud vereist. Je wordt eenvoudig geadviseerd om het regelmatig met schoon water te wassen. Dit schuim moet echter elke 3/4 maanden vervangen worden, omdat de effectiviteit ervan met de tijd afneemt.

Turf voor aquariumfilter: turf heeft de bijzonderheid dat het het zuur in het water vrij maakt. Het wordt over het algemeen gebruikt om een ​​pH-waarde te behouden. Deze pH moet zo dicht mogelijk bij 7 (neutraal) liggen.

Zeoliet is een natuurlijke rots waarvan de porositeit uitzonderlijk is. Zijn primaire functie is het vangen van ammoniak en nitrieten die in het water aanwezig zijn. Het is mogelijk om een ​​stuk gebruikte zeoliet opnieuw te gebruiken door het onder zout water te plaatsen. Deze bewerking kan één of twee keer worden uitgevoerd.

Clearmec klei en harsmengsel is een mengsel van kleiballen en speciale hars. Het primaire doel is om overmatige groei van de algen in de tank te voorkomen door verschillende stoffen te absorberen die nodig zijn voor hun ontwikkeling. Bovendien helpt het de absorptie van nitrieten en nitraten.

Opgelet voor het "nieuw-aquarium-syndroom"!

Veel beginnende aquarianen raken gedesillusioneerd door regelmatige sterfgevallen onder hun vissen na een nieuw aquarium te hebben opgezet. Statistisch gezien sterft 60% van de vissen die aan beginnende aquarianen worden verkocht voor een nieuw aquarium binnen de eerste 30 dagen. Beter bekend als “het nieuwe aquarium syndroom”. De vissen worden vergiftigd door hoge gehaltes aan ammoniak die vrijkomen uit ontlasting, dode dieren en planten, teveel aan voedsel, bacteriën en ander organisch materiaal. Daarbij komt nog de ammoniak die direct door de vissen wordt uitgescheiden.

In een aquarium wordt ammoniak geoxideerd door nitrificerende bacteriën tot nitriet, dat ook giftig is. Daarna wordt het nitriet omgezet in nitraat, wat minder giftig is, in een proces genaamd “de stikstof cyclus”. Daarom is het verkrijgen en onderhouden van een gezonde populatie nitrificerende bacteriën, die in staat zijn de hoeveelheden ammoniak te verlagen, kritiek om succesvol vissen in een nieuw aquarium uit te kunnen zetten. Wanneer de juiste bacteriën niet aanwezig zijn of fysisch-chemische condities niet worden onderhouden, zal het nitrificatieproces niet adequaat functioneren. Dit kan leiden tot een opeenhoping van het giftige ammoniak en/of nitriet. Wanneer dit gebeurt, zullen de vissen gestresst raken en mogelijk doodgaan.

Wat moeten we doen om dit te voorkomen/op te lossen?

- Regelmatig een deel van het water verversen om de concentratie van nitrieten en ammoniak te verminderen. Er zijn veel tests die je in staat stellen om precies de concentratie van ammoniak en nitrieten in jouw tank te meten. Het ideaal is om 30 dagen te wachten voordat je de eerste vis plaatst!

- Regelmatig je aquarium beluchten, omdat de denitrificerende bacteriën "aerobisch" zijn, wat betekent dat ze lucht nodig hebben om goed te kunnen leven.

- Begin met een kleine populatie. Stel je niet voor dat je een hele populatie vis direct in een nieuwe tank stopt, we moeten de aquariumfilter de tijd geven om te wennen aan de productie van afval. Het is daarom noodzakelijk dat nieuwkomers geleidelijk aan komen. 

- Voed je vissen rationeel, dit zal de overmatige productie van afval beperken en zo het welzijn van je vissen vergroten.

Filtre mousse pour aquarium

Wat je zeker niet moet doen!

- Spoel het schuim/de spons af met sterk gechloreerd kraanwater. Chloor in het water kan de vele bacteriën doden die anders zouden zwermen, en ons zo gezond water bieden. Maar dit chloor zou dezelfde verwoestende effecten hebben op de bacteriën in het filterschuim, waardoor al jouw inspanningen tot niets zouden leiden.

- Te veel vis in je aquarium plaatsen.

- Geen 30 dagen wachten voordat je je eerste visjes plaatst. Zoals hierboven uitgelegd, moet het geleidelijk gebeuren. Wees geduldig!

- Een te kleine tank kiezen. Omdat het welzijn van jouw vissen essentieel is, probeer je een voldoende grote bak te vinden waarin al je vissen veilig kunnen rondzwemmen. Dit voorkomt ook een te grote concentratie van afval.

Vanaf wanneer spreken we niet meer over "een nieuwe aquarium"?

Je moet enkele weken wachten (tussen 3 en 6) voordat je er volledig zeker van bent dat het "nieuwe-aquarium-syndroom" is afgelopen.

Wat zijn de symptomen van ammoniakvergiftiging?

  • Vis die weigert te eten, samen gekleefde vinnen.
  • Ademhalingsmoeilijkheden (de vissen gaan veel vaker naar boven dan normaal en maken veel plotselinge bewegingen).
  • Als de situatie niet verbetert, overlijden van een of meerdere vissen.