-5€ gratis op je eerste bestelling, met code GELUK
-5€ gratis op je eerste bestelling, met code GELUK
Actieve filters:
Wis filters
Sorteren op Sluiten

Kat met een handicap

Zorgen voor een kat met een handicap heeft veterinaire zorg en aangepaste, begeleide ondersteuning nodig. Als je dier een lichamelijke of geestelijke handicap heeft, heeft hij veel ergonomische accessoires nodig om zijn pijn te verlichten.

Meer
Terug
Omhoog
BONNES AFFAIRES

Luier voor een incontinente kat

Vergezel je huisdier om zijn leven gemakkelijker te maken door hem zijn zaken te laten doen zonder zich te hoeven verplaatsen.

Koelmat

Katten kunnen last hebben van de hitte, dus om een ​​zonnesteek te voorkomen, bied hem een ​​verfrissende mat aan zodat hij zichzelf kan reguleren.

Warmtemat

Ideaal in de winter of wanneer de temperatuur daalt, warmtematten kunnen ook worden gebruikt voor je lijdende huisdier.

Kattenbuggy

Laat je kat ondanks zijn handicap toch naar buiten gaan dankzij deze buggy.

Tips 2024 : Kat met een handicap

kat

Motorische of neurologische handicaps kunnen ook katten treffen. Een ongeval, operatie, leeftijd, geboorteafwijking, ... de oorzaken verschillen, maar de gevolgen blijven hetzelfde: het leven van een gehandicapte kat wordt nog moeilijker als je kat ook nog eens lijdt. Het is onze rol om onze trouwe viervoeters te begeleiden, hen te ontlasten en te helpen hun dagelijkse moeilijkheden zo goed mogelijk te ondersteunen. Er bestaan ​​oplossingen om hun kwalen te verzachten, hun bewegingen in stand te houden en zoveel mogelijk hun autonomie te verwerven.

Wat zijn de zorgen en noden voor mijn kat met een handicap?

Klauwverzorging en reinheid van de vacht
Een gehandicapte kat heeft moeite zichzelf te verzorgen en schoon te blijven. Het haar geïmpregneerd met urine irriteert zijn huid. Een absorberende mat of kattenluiers houden je kat de hele dag schoon en droog. Indien nodig zal hij naar zijn nest gedragen moeten worden. Overweeg de vacht van je gehandicapte kat te borstelen om dood haar te verwijderen. 

Het onderhoud van de klauwen is ook essentieel, want als ze te lang zijn (omdat de kat ze niet zelf kan knippen), lopen ze het risico om te krullen en in de voetzolen te duwen. De pijn maakt het dan moeilijk om te lopen en er kunnen infecties optreden.
Mobiliteit en motoriek
Wanneer het dier een lichte of zware handicap heeft, kan een orthopedisch bedje al veel helpen om spieratrofie en doorligwonden te verminderen en om gewrichtspijn of spierstijfheid te verlichten

Een kat, zelfs een gehandicapte, moet bewegen en frisse lucht krijgen, naast doorlopende en begeleide revalidatie, veterinaire zorg en thuiszorg. Mobiliteit is essentieel voor zijn moreel welzijn, omdat het voorkomt dat hij zich verveelt. Bewegen verkleint ook het risico van gevaarlijke gewichtstoename voor het dier. Als hij niet alleen kan lopen of een tijdelijke spalk heeft, is de optie van een gehandicapte kattenbuggy de oplossing voor dagelijkse wandelingen.

Daarnaast moet een kitten met ataxie geholpen worden zodat hij later zo zelfstandig mogelijk kan zijn en zich zonder blessures kan voortbewegen.
Mentale handicapCerebrale hypoplasie (neurologische ziekte) manifesteert zich vanaf de geboorte door het deel van de hersenen te beïnvloeden dat de motoriek en de coördinatie van bewegingen van de kat regelt. Het is dan ook sterk aan te raden om de kat te stimuleren met oefeningen en spelletjes en hem veel genegenheid te tonen.
Voeding en waterPassende voeding draagt ​​bij aan een goede ontwikkeling van de kat en water is daarbij essentieel. Het speelt een sleutelrol bij de vertering van voedsel, de eliminatie van afval, urinehygiëne en de controle van de lichaamstemperatuur. 

Plaats zijn eten in ergonomische kommen. Ze vergemakkelijken de spijsvertering en ergonomie voor het nemen van de maaltijd. Toezicht houden op de kwaliteit van voedsel en rantsoenen aangepast aan de pathologie en de activiteit om zwaarlijvigheid te voorkomen.

Essentiële uitrusting voor een kat met een handicap

  • Luier voor incontinente kattenIncontinentie bij katten is een veel voorkomende handicap bij oudere katten, maar kan ook bij jongere katten voorkomen als gevolg van gewichtstoename, artrose, diabetes of trauma (angst en stress). De kat heeft moeite met het vasthouden van urine en doet vervolgens overal en altijd zijn behoeften, ook buiten de kattenbak. Vanzelfsprekend heeft het straffen geen effect op deze fysiologische disfunctie. Deze speciale luier lost dit probleem op. Het lijkt op een slipje. Zacht, licht, ademend en elastisch, deze wegwerpbescherming zorgt voor perfect comfort voor je kat.
  • KoelmatDeze matten helpen je kat te ontspannen en af ​​te koelen als het warm is. Een gehandicapte kat heeft nog meer last van temperatuurstijgingen, vooral tijdens hittegolven. Door eenvoudig contact met het lichaam van het dier koelt de mat gedurende enkele uren op natuurlijke wijze af. De koelmat kan direct op de vloer of op een bed worden geplaatst.
  • Warmtemat: De warmte die door deze kussens wordt geproduceerd, is vooral nuttig voor dieren die te zwak en te kwetsbaar zijn en hun lichaamstemperatuur niet zelf kunnen regelen. Een warmtemat heeft aan de binnenkant spiralen die warmte genereren tot 40°C. Wanneer het dier op mat gaat liggen, vindt er een calorische reactie plaats door contact die je kat verwarmt.
  • Buggy: Het helpt dieren met een handicap of met beenletsel en moeite met bewegen. Een buggy is licht en comfortabel, het verlicht de pijn en dankzij een buggy kan je dier komen en gaan waar hij maar wilt.
  • Ergonomische drinkbak: De keuze voor een ergonomische voer- en drinkbak is essentieel om artrose of motorische problemen van je kat te verlichten. Deze kommen zijn zo ontworpen dat de kat zonder problemen kan eten door een juiste houding aan te nemen. Klassieke kommen die op de grond worden geplaatst, zijn te laag en dwingen de gehandicapte kat om voorover te buigen van de pijn. De ergonomisch gekantelde en verhoogde voerbak is op een hoge steun geplaatst, waardoor de kat zich niet hoeft te bukken. De helling en hoogte van de kom vergemakkelijken ook het slikken ter hoogte van de slokdarm. Het voorkomt zo maagaandoeningen.
  • Brace voor katten: Een spalk of brace voor katten is een comfortabel hulpmiddel dat meerdere doelen heeft.

Kat met een handicap: onze tips

Ik heb een geamputeerde of verlamde kat

Je kat zal het gebruik van een buggy voor gehandicapte katten waarderen, wat hem zal helpen bij zijn bewegingen. Een loophulpwagen of buggy is bijzonder geschikt voor katten met een verlamde achterkant. Als zijn handicap het toelaat, overweeg dan ook om een ​​kleine mobiele en opvouwbare trap te plaatsen waarmee hij alleen op de bank kan klimmen. Vermijd in ieder geval het verplaatsen op gladde vloeren. 

Evenzo zal een ergonomische kom, licht hellend en verhoogd, voorkomen dat het dier zich moet bukken en pijn voelt veroorzaakt door bewegingen die zijn ruggengraat belasten. 

OPGELET! Controleer of de blaas en darmen van je kat normaal functioneren. Help hem anders 3 keer per dag te plassen door het dier in een staande positie te houden, met de handen onder zijn ribben aan weerszijden van de buik. Schuif je handen naar het bekken en oefen lichte druk uit. Voor de behandeling van constipatie geeft de toevoeging van voedingsvezels (op advies van de dierenarts) goede resultaten.

Mijn kat is ziek of herstellende

Je kat moet eerst rustig en gerustgesteld worden door jou. Aarzel niet om op je lieve toon met hem te praten en een rustig hoekje voor hem in te richten waar hij kan rusten. 

Om te voorkomen dat zijn gewrichtspijn of postoperatieve pijn verergert, moet je ervoor zorgen dat niemand hem stoort. Als de buitentemperatuur te hoog is, leg dan een koelmat onder zijn lichaam. Omgekeerd, als hij in de winter moeite heeft om zijn temperatuur te regelen vanwege zijn zwakte, help hem dan met een warmtemat. 

Na een blessure, bottrauma of pijn als gevolg van artrose, zal het dragen van een spalk raadzaam zijn.

Mijn kat is blind en doof

Nogmaals, praat heel zacht met hem en voorkom elk hard en plotseling geluid dat hem stress zou bezorgen die verergerd wordt door zijn handicap. Je stem is erg belangrijk voor je kat. Hij herkent je stem en dat stelt hem gerust. Streel je kat. Gebaren van genegenheid zijn erg belangrijk voor hem. 

Het is raadzaam om de indeling van je meubels te heroverwegen, om je tuin (vijver, gaten, snijgereedschap, enz.) te beveiligen. Denk er ook aan om je tuin goed af te schermen om te voorkomen dat je kat ontsnapt en aangereden wordt door een auto. Hij zal de voertuigen niet horen! 

Vergemakkelijk zijn toegang tot voedselwater en kattenbak. Gelukkig passen de dieren zich aan hun handicap aan en vinden ze oriëntatiepunten om zich in hun omgeving te situeren (geuren, luchtbewegingen, trillingen, enz.), maar hun autonomie is nog steeds relatief. Door zijn dagelijkse leven gemakkelijker te maken, maak je het leven van je blinde of dove kat veel aangenamer!

Ik heb een incontinente of oudere kat

Verliest je kat de controle over de blaas en heeft hij de neiging om door het hele huis te plassen? Een incontinente kattenluier voorkomt kleine "ongelukjes". Let in ieder geval op zijn eten, want overgewicht, door het verzwakken van zijn spieren, is een factor van incontinentie van de sluitspier. Een ietwat zware kat zal ook moeite hebben om naar zijn kattenbak te gaan. De observatie is hetzelfde voor een kat die te dun is en kracht zal missen. Voedselinname is daarom erg belangrijk.


Deze paar tips zullen je zeker helpen om het dagelijkse leven van je kat gemakkelijker te maken. Aarzel niet om in onze online dierenwinkel de vele producten te ontdekken die worden aangeboden op het gebied van: voeding en hygiëne, zoals voerbakken of voerautomaten zonder uiteraard middelen tegen ongedierte niet te vergeten. 

Cookiebeleid
We vragen jouw toestemming met betrekking tot het gebruik van cookies of vergelijkbare tools om je aankopen op onze site te vergemakkelijken, je gebruikerservaring te verbeteren en om zo te begrijpen hoe onze klanten onze diensten gebruiken. Vertrouwde partners gebruiken deze tools ook in verband met onze advertentieweergave. Je kan je cookies-voorkeuren die toegankelijk zijn via jouw account op elk moment wijzigen..
We vragen jouw toestemming met betrekking tot het gebruik van cookies of vergelijkbare tools om je aankopen op onze... Lees het vervolg
Keuze instellingen Ik ga akkoord